3.png
De Winterboeken van de Margriet

Biografie: Macrander


Op de foto Ciny Macrander en haar dochter Edith met op schoot beer Marinus, die de hoofdrol kreeg in het door haar geschreven boek “Oude Beer Marinus”. Het opengeslagen boek, een ander geesteskind van moeder en dochter, is getiteld “Bejaarde dieren”.

Macrander, Ciny (ook: C. Peppelenbosch – Macrander) werd in 1926 in Zutphen geboren en heeft altijd voor kinderen geschreven. Na de HBS kon ze kort na de bevrijding bij de plaatselijke krant op de redactie komen. Journalistieke opleidingen bestonden toen nog niet, alles werd in de praktijk geleerd. Niet veel later lukte het haar op de Libelle-redactie in Haarlem terecht te komen, waar ze met veel plezier werkte. Zo schreef ze o.a. ook vervolgverhalen voor kinderen in de vorm van strips. Toen ze ging trouwen verliet ze, zoals destijds gebruikelijk voor vrouwelijke medewerkers, de redactie. Door droevige gebeurtenissen verliep haar leven daarna heel anders dan ze gehoopt had, maar tenslotte kwam weer nieuwe inspiratie. Met als resultaat dat verschillende kinderboeken van haar hand werden uitgegeven.

In 1971 geeft de Geïllustreerde Pers in Amsterdam het stripboekje Pip en Zip, gebaseerd op het gelijknamige Duitse stripverhaal uit. Herschreven door Ciny Macrander met tekeningen van Balthasar Lippisch (Südtirol, 1920 – 1995, aquarel en grafiek). De stripfiguurtjes verschenen in 1971 ook in een serie op tévé.
(zie: http://www.kindertv.net/index.php?option=com_content&task=view&id=2139&Item )

In de Winterboeken van 1971 t/m 1975 werden gedichten en korte verhalen van haar gepubliceerd, vaak met illustraties daarbij van haar kunstzinnige dochter Edith Luitink.


Rozientjes stuiters Winterboek 1974/ Boterlikkepot Winterboek 1975

In 1972 verschijnt bij Amsterdam Boek de driedelige paperbackserie Terug naar de Natuur (I Bos en Hei, II Strand en Duin en III Wei- en Waterland), geschreven door C.Macrander en G.H. Peeters. In 1976 de gebonden uitgave hiervan en in 1984 het boek “Overvallers in de dierentuin”, dat ook werd verfilmd (info).


Terug naar de natuur/Overvallers in de Dierentuin.


De verdwenen kermispaarden 1991/Bejaarde dieren 1996/De Oude Beer Marinus 1996

Voor een leuk verhaal over Ciny Macrander lees:
Mijn laatste reportage ( en de geschiedenis van de VNU) van John Bakkenhoven.