1.png
De Winterboeken van de Margriet

Biografie: Kresse

Kresse, Hans Georg (Amsterdam, 03-12-1921/12-03-1992) was een bekende striptekenaar en illustrator. Geïnspireerd door Harold Rudolf Foster publiceerde hij voor het eerst op 17-jarige leeftijd zijn strips Tarzan van de Apen in het padvindersmaandblad De Verkenner. Kresse had geen tekenopleiding genoten en toen hij in 1943 noodgedwongen moest onderduiken, kreeg hij bij de Marten Toonder Studio’s gelegenheid om zijn tekenvaardigheid te verbeteren.

In 1946 startte hij met Eric de Noorman, de strip die hem beroemd en geliefd maakte. In 1964 werd deze tekststrip in het Vlaamse dagblad Het Laatste Nieuws stopgezet. Kresse had een voorliefde voor Indianen: zo schreef hij het Indianenboek “De Grote Otter” en in 1948 begon hij met Matho Tonga, een strip over de houding die door de blanken ten opzichte van de Noordamerikaanse Indianen werd ingenomen.

Arendsoog en Winterboeken Tijdens de jaren vijftig en zestig maakte hij een aantal illustraties voor het weekblad Donald Duck en verschenen – tussen 1955 en 1980 – zijn tekeningen ook bij de Arendsoogverhalen van vader en zoon Johannes en Paulus Nowee. Enkele van deze verhalen zijn verschenen in de Winterboeken.

1965
Arendsoog en de geheimzinnige vallei
Geschreven door P. Nowee, getekend door Hans Kresse

1966
Arendsoog en de Bende van Bad Bill
Geschreven door P. Nowee, getekend door Hans Kresse

1967
Arendsoog en de Wraak van Ramper
Geschreven door P. Nowee, getekend door Hans Kresse

1968
Arendsoog en De Drie
Geschreven door P. Nowee, getekend door Hans Kresse

1969
Arendsoog en de Cushman-clan
Geschreven door P. Nowee, getekend door Jan Kruis

1971
Die merkwaardige mrs. Turpin
Geschreven door P. Nowee, getekend door Norman MacDonald

1972
De Bende van Bad Boy Billy
Een Arendsoogverhaal, geschreven door Paul Nowee
Getekend door Norman MacDonald

1980
Arendsoog Extra
1980 werd uitgeroepen tot “Arendsoogjaar”. Het eerste deel van Arendsoog verscheen 45 jaar geleden en beleefde de 35e herdruk, het vijftigste deel kwam van de persen en er waren inmiddels vier miljoen exemplaren verkocht. Ter gelegenheid van dit alles werd door Uitgeverij Malmberg uit Den Bosch “Arendsoog Extra” uitgegeven. De vier opgenomen verhalen waren eerder verschenen in de Margriet Winterboeken. Dat waren: Arendsoog en de bende van Bad Bill, Arendsoog en de Cushman-clan, Arendsoog en die merkwaardige mrs. Turpin en Arendsoog en De Drie.


Klik op tekst om folder compleet te lezen

Margriet JeugdbibliotheekHans Kresse tekende niet alleen in de Winterboeken, ook in de Vakantieboeken en de Margriet Jeugdbibliotheek komen zijn illustraties voor. Vanaf 1954 tot en met 1962 verschijnen bij de Geïllustreerde Pers elf delen van de Margriet Jeugdbibliotheek. Veelal met gekleurde linnen band en goudopdruk en bewerkt door Jan Mens. Een aantal illustraties is van Hans Kresse.

1954
De avonturen van Tom Sawyer door Mark Twain. Opnieuw verteld door Jan Mens. Lichtgroen linnen band met goudopdruk, bestaat ook in lichtblauw.

1955
Verdere avonturen van Tom Sawyer door Mark Twain. Met illustraties van Hans Kresse. Geel linnen band met goudopdruk.

1956
Het vrolijke en roemruchte leven van Tijl Uilenspiegel in Vlaanderen door Charles de Coster. Opnieuw verteld door Jan Mens. Met illustraties van Hans Kresse. Roodbruin linnen band met goudopdruk, bestaat ook in rood.

1956
Het leven en de avonturen van Robinson Crusoë door Daniël Defoe.
Opnieuw verteld door Jan Mens. Met illustraties van Hans Kresse. Oranje
linnen band met goudopdruk. F 2,45

1957
Gulliver’s reizen naar Lilliput en Brobdingnac door Jonathan Swift. Opnieuw verteld door Jan Mens. Met illustraties van Hans Kresse.Lichtblauw linnen band met goudopdruk, bestaat ook in geel en helrood. F 2,45

1958
De wonderlijke avonturen van de Baron van Munchhausen te land, ter zee en in de lucht door G.A. Burger. Opnieuw verteld door Jan Mens. Geel, F 2,45

1959
De vermakelijke historie van Reinaert de Vos. Opnieuw verteld door Jan Mens. Met illustraties van Hans Kresse. Helrood linnen band met goudopdruk en zeldzaam stofomslag.


Alle dieren beklagen zich ten overstaan van Koning Nobel over de wandaden van Reinaerd. Deze schaamt zich behoorlijk!
(Met dank aan Harry Jansen)

1960
De negerhut van Oom Tom door Harriët Beecher Stowe. Opnieuw verteld door Jan Mens. Donkerrode linnen band met goudopdruk.

1960
Emiel en zijn detectives door Erich Kästner. In een vertaling van Annie Winkler-Vonk.

1961
De prooi der zee door A.D. Hildebrand. Een verhaal van heldenmoed, wilskracht en doorzettingsvermogen. Blauw linnen band met stofomslag.

1962
Saskia en Jeroen aan zee door Jaap ter Haar. Met illustraties van Jan Sanders. Hardcover.

===================================================

In 1970 verschenen nog twee uitgaven van Hans Kresse bij de GP:
Vidocq, verzamelde stripverhalen en Erwin de Vrijbuiter.