1.png
De Winterboeken van de Margriet

Biografie: Alka

Alka (pseudoniem voor Jean Deleu) was een Belgische tekenaar.

Jean-Baptiste Deleu (1924-  ) heeft gedurende een aantal jaren veel kinderspelletjes en -raadsels ontworpen. Ze waren gemakkelijk te herkennen aan de karakteristieke zon die ze vaak vergezelde. De raadsels verschenen zowel in Frankrijk als in andere landen in diverse tijdschriften, in tijdschriften voor kinderen (Le Journal de Mickey, Record, Superas etc.) en in verscheidene andere uitgaven (Femmes d’ Aujourd’hui, L’ami du peuple en het tijdschrift Le Moustique).

Hij tekende vanaf 3 januari 1946 tot aan zeker 1950 wekelijks gagstroken en stripvervolgverhalen van Tom Pol (Tom Pol détective en Une nouvelle aventure de Tom Pol) op de jeugdpagina “Pour les Jeunes” van het Belgische dagblad ” La Derniere Heure “. Deze krant vermeldt voor 1951 een oplage van 190.000 exemplaren. In het boek “Averbode, een uitgever apart 1877- 2002″ van Rita Ghesquiere wordt vermeld dat week na week en dat gedurende vele jaren illustrator Alka de fijne tekeningen voor “Pret en verzet” op de voorlaatste pagina van het jeugdtijdschrift Zonnekind verzorgt. In een klare lijn die zich toch voldoende soepel voordoet, zet hij vele grappige figuurtjes op papier. Alka’s personages herinneren stilistisch aan het geroutineerde werk van Studio Vandersteen in de jaren 70. Zijn werk zal zich gedurende zijn activiteit in Averbode kwalitatief ongewijzigd handhaven. Het kindertijdschrift Zonnekind wordt vanaf december 1958 afgesplitst van het sinds 1920 bestaande Belgische kindertijdschrift Zonneland. Dit tijdschrift werd oorspronkelijk uitgegeven door de abdij van Averbode (gesticht in 1135). In 1929 verschijnt het eerste stripverhaal.

De goocheltrucs in alle edities van “Ons Jeugdboek” komen uit de koker van Alka. Verder is nog van Alka bekend dat hij de illustraties verzorgde in het boek Zauberfibel van Wilhelm Kessing, Kemper Verlag Heidelberg 1958 en in een aantal delen van “Wir Jungen – Ein kunterbuntes Buch fur Leseratter” geschreven door Magdalena Ahlers.